Een levendige en kinderrijke plek in het hart van Amsterdam

Renovatie monumentaal schoolgebouw in Amsterdam

Het schoolgebouw aan de Eerste Nassaustraat in Amsterdam is een monumentaal gebouw met drie bouwlagen. Het gebouw dateert uit 1884 en is een monument. Om het gebouw geschikt te maken voor gebruik door de Geert Groote School, was een grondige renovatie noodzakelijk. De gemeente Amsterdam wilde het gebouw daarbij transformeren tot een duurzaam, (bijna) energieneutraal gebouw.

Voor de transformatie is een ontwerp gemaakt door 9graden architectuur. MoBius consult heeft tijdens het ontwerp en tijdens de uitvoering de advisering op het gebied van bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en installatietechniek verzorgt. Het realiseren van een volledig energieneutraal gebouw bleek niet mogelijk. Niet primair vanwege de monumentale status, maar met name door de gebouwvorm. De monumentale status maakte isolatie aan de buitenzijde niet mogelijk, maar door een zorgvuldige detaillering was dit aan de binnenzijde wel mogelijk. Door de hoogte van de ruimten van circa 4,5 meter en door de situering van lokalen aan slechts 1 zijde van de gang, is de gebouwschil echter  150% groter dan bij compacte nieuwbouw. Dit leidt tot een aanzienlijke toename van het transmissieverlies.

Om het gebouw (bijna) gasloos uit te voeren zijn ook op binnenstedelijke locaties oplossingen denkbaar. Doordat de binnenplaats echter volledig door gebouwen wordt omsloten, was deze niet bereikbaar voor zware apparatuur. Hiermee vielen de financieel haalbare opties voor gasloze warmte- en of koude-opwekking helaas af. Door de inzet van alle betrokkenen is niettemin wel een energie-efficiënt monument gerealiseerd wat weer met zijn tijd mee kan.

 

Afbeelding: Stijn Poelstra