De sfeer is verbeterd en dat zal effect hebben op de resultaten

Nieuwbouw Calvijn college

+2

Het onderwijssysteem van de school past goed in het nieuwe gebouw. Groepen van 75 leerlingen hebben elk een eigen leergebied. Binnen de leergebieden bevinden zich open werkplekken, gesloten instructieruimten en spreekkamers waar kleine groepen kunnen overleggen.

De leergebieden zijn gelegen rondom de centrale hal, met daarin verschillende bouwvolumes. Op de begane grond bevindt zich een ronde studio. Bovenop de studio is een aulaplein gerealiseerd. Op de begane grond en eerste verdieping bevinden zich alle praktijkruimten zoals een kapsalon, winkels en horeca. Op de bovenste verdieping zijn kantoren gesitueerd. Een sporthal van circa 1.750 m2 maakt eveneens onderdeel uit van het gebouw.

De akoestiek was een belangrijk aspect in het ontwerpproces. Bij de situering van de verschillende ruimten met hun eigen geluidproductie of juist behoefte aan stilte en privacy is daar al rekening mee gehouden. Bijzondere aandacht is besteed aan de akoestiek van de grote centrale hal.

Vanwege de grootte van het gebouw, de compactheid (met relatief lange looplengtes) en de aanwezigheid van de centrale hal was de ontvluchting een bijzonder aandachtspunt. Er is gekozen voor een horizontale ontvluchting met meerdere uitgangen naar buiten.

Er is gezorgd voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, waarbij Frisse Scholen klasse B is gerealiseerd.

FunctieOnderwijs
GebouwvormNieuwbouw
bvo2300 m2
LocatieAmsterdam
Projectduur2014 - 2017
Oplevering2017
OpdrachtgeverStichting ZAAM
ProjectmanagerProjectmanagementbureau Gemeente Amsterdam
ArchitectWiersema Architecten
Adviseur constructieVan Rossum r.i.
Adviseur installatietechniekHE adviseurs
Adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheidmoBius consult

Rapportage AT5 over de nieuwe school