De Natuurherstelwet is in juni 2022 door de Europese Commissie voorgesteld. Dit wordt de eerste wet voor heel Europa met juridisch bindende doelstellingen om onze aangetaste ecosystemen te herstellen en de natuur in Europa terug te brengen. De Commissie stelt voor om tegen 2030 in ten minste 20% van de land- en zeegebieden maatregelen voor natuurherstel te hebben genomen. Tegen 2050 moeten vrijwel alle ecosystemen zijn hersteld. Een ambitieuze en tijdige EU-wet inzake natuurherstel kan een win-win zijn voor de natuur, de mensen, het klimaat en de economie, aangezien elke 1 euro die in natuurherstel wordt geïnvesteerd 8 tot 38 euro aan economische waarde toevoegt.
De wet staat echter onder druk doordat verschillende belanghebbenden proberen om de doelstellingen af te zwakken. Het Europees Parlement en de Raad zullen in juni-juli definitieve besluiten nemen over de wet en onderhandelen nu al over de tekst. Hoogste tijd om te laten weten dat het afzwakken van de doelstellingen, in het belang van ons allemaal, niet aan de orde moet zijn. Natuurherstel helpt immers de klimaatcrisis aan te pakken doordat natuurlijke ecosystemen koolstof opslaan en ons beschermen tegen natuurrampen doordat bossen en wetlands bijvoorbeeld overstromingen tegengaan. Het verbetert ook onze gezondheid en stimuleert de lokale economie door de voedselvoorziening en duurzame praktijken te versterken. Natuurherstel zal de negatieve effecten van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies op de economie helpen verzachten. In de EU bedragen de economische verliezen door klimaat gerelateerde extreme gebeurtenissen gemiddeld nu al meer dan 12 miljard euro per jaar.
NRL Industry statement – 17-04-2023
Actueel

Ingenieuze nieuwbouw MLA op binnen-stedelijke locatie
De duurzaamheids ambities voor de nieuwbouw van het Montessori Lyceum Amsterdam waren hoog. De binnenstedelijke locatie maakte het complex om aan alle wettelijke eisen en aanvullende wensen van de opdrachtgever te voldoen.

Oproep voor ambitieuze Europese Natuurherstelwet
moBius consult ondersteunt, samen met een groot aantal andere bedrijven, de oproep aan het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie, voor een ambitieuze Europese Natuurherstelwet.

Transformatie van een klooster naar een levendige plek
Het monumentale gebouwencomplex van klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem wordt getransformeerd naar onder andere (zorg)woningen. MoBius consult is bij het project betrokken voor de bouwfysische, akoestische en brandveiligheidsaspecten van de renovatie van Hof D en Hof E.

moBius sponsort jeugdkampioen wielrennen Toinne Vriezen
Sinds vorig jaar is moBius consult via de jeugdploeg van Wielervereniging Eemland één van de sponsors van Toinne Vriezen. De jeugdploeg van Wielervereniging Eemland is in de jeugd actief op het hoogste niveau en bereidt de teamleden voor op het bestaan als profwielrenner. Toine is de zoon van Martijn Vriezen. Eén van onze collega’s brandveiligheid.

Een volgende stap in duurzaamheid met Cross-Laminated Timber (CLT)
In de strijd tegen klimaatverandering, is weinig tijd te verliezen. De bouw heeft een relatief grote impact op de CO2-uitstoot en moet daarom ook een wezenlijke bijdrage leveren. Dat gebeurt al lang door het steeds verder verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen, maar er moet meer gebeuren.

Hotel, experience-center en appartementen Corfwater te Petten
In het glooiende duinlandschap bij Petten ligt Camping Corfwater. De komende jaren wordt de camping door het Nieuwe Strand Petten bv getransformeerd tot resort met hoogwaardige vrijstaande vakantiewoningen, appartementen, experience-center en een hotelaccommodatie. Het ontwerp van de nieuwbouw van het hotel en de hoogwaardige renovatie van het monumentale voormalige Koloniehuis hotel Corfwater, wordt gemaakt door 9graden architectuur.