Restauratie van “De Joodsche Invalide”

25 januari 2024

Aan de Nieuwe Achtergracht in Amsterdam werd in 1924 ‘De Joodsche Invalide’ gebouwd. Het verzorgingstehuis werd daarna in 1937 uitgebreid. Sinds de jaren ’80 wordt het rijksmonument gebruikt door de GGD Amsterdam.

Het gebouw is toe aan groot onderhoud en verduurzaming van de gevel. Door de diverse uitbreidingen en aanpassingen na 1937, heeft het gebouw zijn oorspronkelijke transparantie en helderheid verloren. Dit beeld moet met de restauratie worden hersteld. Net als bij het oorspronkelijke ontwerp, staat bij de restauratie gezondheid centraal. Licht en lucht worden teruggebracht in het gebouw en het binnenklimaat wordt geoptimaliseerd. De grote glazen hoekerker wordt gereconstrueerd met ranke stalen profielen en geïntegreerde zonwering. De hoofdentree aan de Nieuwe Achtergracht wordt herontwerpen als duidelijke hoofdentree.

De combinatie van restauratie van het oorspronkelijke gevelbeeld en het verbeteren van het binnenklimaat, vereist een zorgvuldige afstemming tussen architect en adviseur. Niet alleen spelen oververhitting in de zomerperiode, daglichttoetreding en energie-efficiëntie een rol. Ook de geluidwering van de gevel en de brandveiligheid stellen hoge eisen aan de gevelopbouw. In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft MoBius consult de genoemde uitdagingen met deskundigheid en plezier opgepakt om WDJARCHITECTEN te ondersteunen bij het opstellen van een restauratievisie.

Actueel

12 maart 2024

Energielabel A++++ voor Praktijkcollege Het Metrum

Het praktijkcollege Het Metrum in Leiden is de afgelopen jaren volledige gerenoveerd. MoBius consult is bij deze renovatie en verduurzaming betrokken geweest als integraal adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Het resultaat is een zeer duurzaam en modern schoolgebouw met energielabel A++++

25 januari 2024

Restauratie van “De Joodsche Invalide”

In samenwerking met de Gemeente Amsterdam en WDJARCHITECTEN is moBius consult als adviseur brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica, betrokken geweest bij de grootschalige restauratie van De Joodsche Invalide te Amsterdam

8 december 2023

Eerste prijs bij Bedrijfsevent ‘DEBUT’ TU Delft

Afgelopen december heeft een delegatie van moBius consult deel genomen aan DEBUT van studievereniging BouT van de TU Delft. Bij de bedrijfspresentatie is contact gelegd met enthousiaste studenten en tijdens de workshop aardbevingbestendig bouwen heeft het team van moBius consult de eerste prijs gehaald.

19 september 2023

Uitdagende hoogbouw in centrum Leiden

Op korte afstand van Leiden CS wordt een nieuwe woontoren gerealiseerd van ca 75 meter hoog. Door de grootte van het gebouw en de hoge geluidsbelasting heeft moBius consult samen met het projectteam maatwerk geleverd om een duurzaam, betaalbaar en veilig woongebouw te realiseren

9 mei 2023

Ingenieuze nieuwbouw MLA op binnen-stedelijke locatie

De duurzaamheids ambities voor de nieuwbouw van het Montessori Lyceum Amsterdam waren hoog. De binnenstedelijke locatie maakte het complex om aan alle wettelijke eisen en aanvullende wensen van de opdrachtgever te voldoen.

18 april 2023

Oproep voor ambitieuze Europese Natuurherstelwet

moBius consult ondersteunt, samen met een groot aantal andere bedrijven, de oproep aan het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie, voor een ambitieuze Europese Natuurherstelwet.

Bekijk nieuwsarchief