Ingenieuze nieuwbouw MLA op binnen-stedelijke locatie

9 mei 2023

Het nieuwe complex voor het Montessori Lyceum Amsterdam bestaat uit 2 nieuwe gebouwen en 2 bestaande monumentale gebouwen, die eerder als klooster in gebruik waren. Alle gebouwen worden onderling met elkaar verbonden en hebben een totaal vloeroppervlak van meer dan 10.000 m2. Bij het Montessori onderwijs  gaat het niet alleen om het bijbrengen van de kennis die de samenleving verwacht, maar ook om leren denken in het perspectief van de wereld. Het Montessori onderwijs streeft daarom naar een klaslokaal die meer een is woonkamer en een school die meer voelt als een huis en een vertrouwde omgeving. De gebouwen zijn daarom vormgegeven als een werkgemeenschap waar aan alles, nodig voor goed onderwijs, wordt voldaan. Elke vierkante meter moet benut kunnen worden voor leren en samenwerken in kleinere en grotere groepen.

De binnenstedelijke locatie maakt het complex om aan alle wettelijke eisen en aanvullende wensen van de opdrachtgever te voldoen. Met name op het gebied van akoestiek, thermische isolatie van de bestaande gebouwen, alsmede brandveiligheid, was sprake van een complexe puzzel. Hier komt bij de opdrachtgever zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ook op andere gebieden als onderwijs neemt en een zeer energie-efficiënt gebouw wil realiseren. Deze opgave en het realiseren van een brandveilige situaties binnen de financiële kaders, zorgde voor een complexe opgave. In samenspraak met het ontwerpteam heeft moBius consult bijdragen aan het zorgvuldig leggen van alle puzzelstukjes tot één integraal geheel. Architect voor de nieuwbouw en de renovatie is AHH uit Amsterdam.

Beeld: AHH

 

Actueel

9 mei 2023

Ingenieuze nieuwbouw MLA op binnen-stedelijke locatie

De duurzaamheids ambities voor de nieuwbouw van het Montessori Lyceum Amsterdam waren hoog. De binnenstedelijke locatie maakte het complex om aan alle wettelijke eisen en aanvullende wensen van de opdrachtgever te voldoen.

18 april 2023

Oproep voor ambitieuze Europese Natuurherstelwet

moBius consult ondersteunt, samen met een groot aantal andere bedrijven, de oproep aan het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie, voor een ambitieuze Europese Natuurherstelwet.

2 maart 2023

Transformatie van een klooster naar een levendige plek

Het monumentale gebouwencomplex van klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem wordt getransformeerd naar onder andere (zorg)woningen. MoBius consult is bij het project betrokken voor de bouwfysische, akoestische en brandveiligheidsaspecten van de renovatie van Hof D en Hof E.

8 februari 2023

moBius sponsort jeugdkampioen wielrennen Toinne Vriezen

Sinds vorig jaar is moBius consult via de jeugdploeg van Wielervereniging Eemland één van de sponsors van Toinne Vriezen. De jeugdploeg van Wielervereniging Eemland is in de jeugd actief op het hoogste niveau en bereidt de teamleden voor op het bestaan als profwielrenner. Toine is de zoon van Martijn Vriezen. Eén van onze collega’s brandveiligheid.

22 december 2022

Een volgende stap in duurzaamheid met Cross-Laminated Timber (CLT)

In de strijd tegen klimaatverandering, is weinig tijd te verliezen. De bouw heeft een relatief grote impact op de CO2-uitstoot en moet daarom ook een wezenlijke bijdrage leveren. Dat gebeurt al lang door het steeds verder verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen, maar er moet meer gebeuren.

18 november 2022

Hotel, experience-center en appartementen Corfwater te Petten

In het glooiende duinlandschap bij Petten ligt Camping Corfwater. De komende jaren wordt de camping door het Nieuwe Strand Petten bv getransformeerd tot resort met hoogwaardige vrijstaande vakantiewoningen, appartementen, experience-center en een hotelaccommodatie. Het ontwerp van de nieuwbouw van het hotel en de hoogwaardige renovatie van het monumentale voormalige Koloniehuis hotel Corfwater, wordt gemaakt door 9graden architectuur.

Bekijk nieuwsarchief