Een afstandbediening voor de geluidafscherming

Transformatie Millenium I & II

Het voormalige kantoor genaamd Millenium I & II aan het Merweplein te Nieuwegein bestond uit bijna 12.000 m2 kantoorruimte. Vanwege de veranderde marktvraag, zijn deze kantoren getransformeerd naar 132 koop- en huurwoningen. Het Transformatieteam met daarin moBius consult heeft de advisering in dit project verzorgd.

MoBius consult heeft een belangrijke rol gespeeld om de problemen op te lossen met de geluidbelasting van wegverkeer en de geluidsuitstraling van het naastgelegen zwembad. Er was een combinatie aan akoestische maatregelen nodig om aan de wet- en regelgeving te voldoen. Er zijn raamschermen toegepast en ook de balkons zijn een belangrijk deel van de oplossing. Het bijzondere aan de balkons is dat de bewoners de mate van afscherming van het balkon met een afstandbediening kunnen aanpassen door de balustrade omhoog of omlaag te bewegen.

Projectleider Arnold Hietland zegt hierover:
Bij de beoordeling van de geluidsbelasting wordt vaak te veel gekeken naar getallen en formules, terwijl het moet gaan over de toekomstige bewoners en het comfort. Maatregelen die voldoen aan de eisen, maar het comfort verlagen willen wij niet. Bij het project Converso hebben we van de geluidsbelasting een kans gemaakt. Geluidschermen zijn gecombineerd met nieuwe buitenruimten. Door de schermen bedienbaar te maken, is de kwaliteit van de woningen sterk verbeterd. De mensen kunnen nu ook in de koudere maanden heerlijk uit de wind, maar in de zon zitten.

In dit project is een uitstekende samenwerking geweest tussen de belanghebbenden. In een half jaar tijd is het volledige proces van aanvraag en vergunningverlening doorlopen. De uitgebreide ervaring van het transformatieteam zorgde voor een soepel proces. De begeleiding van de gemeente was hierbij uitstekend, doordat gedurende het hele proces één contactpersoon beschikbaar was.