Een renovatie kan net zo goed zijn als nieuwbouw

Renovatie politiebureau Enschede

Het werk van moBius consult heeft in dit project twee zwaartepunten. Dit zijn de bouwfysische aspecten bij de gevelrenovatie en de akoestische aspecten van open werkzones.

In de originele gevel waren problemen met koudebruggen, luchtdichtheid en waterkering. Deze zijn onder andere met infraroodfoto’s en luchtdichtheidmetingen geanalyseerd. Op basis hiervan, is de geadviseerd over de detaillering voor een voorzetgevel met een flink pakket thermische isolatie.

Binnen worden open werkzones gerealiseerd, gecombineerd met overlegruimten en concentratiewerkplekken. Het is gebleken dat de er een groot risico is op klachten van de gebruikers in vanwege het gebrek privacy en moeite met concentratie. Dit leidt tot vermindering van productiviteit en tot een hoger ziekteverzuim. Door een goede akoestiek wordt het risico op klachten aanzienlijk kleiner. Hierbij wordt rekening gehouden met:

  • Een goede relatie tussen het niveau van achtergrondgeluid en herkenbaar geluid (zoals telefoongesprekken van collega’s)
  • Voldoende afstandsreductie en ruimtedemping door toepassing van geluidsabsorptie.
  • Inrichtingsaspecten, zodat dezelfde type werkzaamheden zijn geclusterd.

Daarnaast is een hoge geluidsisolatie gerealiseerd tussen de verschillende spreekkamers en concentratiewerkplekken, die voornamelijk uit glazen scheidingsconstructies bestaan.

FunctiePolitiebureau
GebouwvormRenovatie
bvo12000 m2
LocatieEnschede
Projectduur2012 - 2014
Oplevering2015
OpdrachtgeverPolitie Eenheid Oost
ProjectmanagerBrink Management en Advies
ArchitectBct Architecten
Adviseur constructieIngenieursbureau Bartels bv
Adviseur installatietechniekDijkoraad Wiecherink bv
Adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheidmoBius consult