Robuust van buiten, licht van binnen

Nieuwbouw Big Green Egg Europe

Big Green Egg is producent van high-end Kamado’s ofwel keramische barbecues. Het kantoor in de Lier levert aan Europese importeurs in 42 landen. Omdat de kamado een typisch product is van de ‘experience economy’ en een bepaalde leefstijl vertegenwoordigt, besteedt het bedrijf veel aandacht aan marketing en evenementen. Hiervoor is een inspirerende werkomgeving nodig, waar in een open setting wordt gewerkt. Een hoogwaardige buitenruimte is essentieel om dealers en importeurs te ontvangen en de ‘Eggs’ te demonstreren.

Voor het high-end kantoorgebouw van Big Green Egg Europe is door het team Paul de Vroom + Sputnik een totaalontwerp gemaakt. MoBius consult heeft daarbij de advisering bouwfysica, akoestiek en installatietechniek verzorgd. De doelstelling was het ontwikkelen van zowel een comfortabel als een zeer energiezuinig concept.

Het gebouw bestaat uit een vierkant volume van twee bouwlagen. Het exterieur van het gebouw is robuust. Het interieur is licht en sfeervol met uitzicht op een centraal gelegen patio. Op plaatsen waar het zinvol is voor het interieur zijn doorgaande en verdiepingshoge glasvlakken in de gevels opgenomen.

Het gebouw is niet aangesloten op het gas. Het genereert zijn eigen elektrische energie door zonnecollectoren op het dak. Het gebouw maakt daarnaast gebruik van warmte-koude opslag in de bodem door middel van gesloten bronnen aangesloten op een warmtepomp. Een comfortabel binnenklimaat wordt gerealiseerd door de toepassing van vloerverwarming/vloerkoeling in combinatie met vraag gestuurde ventilatie. De vraag gestuurde ventilatie werkt op basis van luchtkwaliteit (CO2) en is voorzien van warmterugwinning.

foto: Ossip van Duivenbode