Het bijzondere aan het gebouw is de energierekening

Nieuwbouw Energieneutrale gymzalen

De gemeente Utrecht heeft een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid. Ze heeft daarom haar eigen eisen opgesteld voor de duurzaamheid van gebouwen. Dat zijn zeer hoge energie-eisen; minimaal een 9,5 voor energie in GPR. Daarnaast moet een gemiddelde GPR-score van 8 worden behaald. De gymzalen aan de Pagodedreef en de Santa Cruzdreef behoren tot de eerste gebouwen die met deze eisen zijn ontworpen.

Op het eerste gezicht is er niks bijzonders aan de gebouwen. Het zijn mooi ontworpen, fris uitziende gymzalen, die comfortabel zijn in het gebruik. Het bijzondere aan de gymzalen is niet zichtbaar. Tenminste niet voor de gewone bezoeker. Dat is namelijk de energierekening, die praktisch gelijk aan nul is.

De lage energierekening wordt gerealiseerd met een combinatie van passieve en actieve maatregelen. Energiezuinige ventilatie met CO2-sturing en warmteterugwinning, energiezuinige verlichting met aanwezigheidsdetectie, veel daglicht, efficiƫnte opwekking van warmte middels een luchtwarmtepomp. Allemaal niet zichtbaar. Vanaf de flats in de buurt kun je wel de vele zonnecellen zien liggen op het dak.

Natuurlijk hebben wij ook gezorgd voor een uitstekende akoestiek van de gymzaal.