Wij hebben de financiele mensen hele technische dingen uitgelegd

Wonen & zorg in complex EOKS

+1

EOKS verzorgt huisvesting voor senioren aan de Loowaard in Amsterdam. De panden waren echter verouderd en de stichting wilde ze verduurzamen en moderniseren. Van het verzorgings-tehuis moesten appartementen worden gemaakt. Veel bouwkundige zaken waren nog goed en konden behouden blijven.

De transformatie van kleine zorgkamers naar luxe appartementen is in 2015 begonnen. Op de benedenverdieping maakten binnen-muren en gaarkeuken plaats voor nieuwe gemeenschappelijke ruimtes. In deze ruimtes moest, ondanks de beperkte hoogte, een goede akoestiek en een goede geluidsisolatie naar de appartementen worden gerealiseerd.

Bijzonder in het gebouw is dat er eveneens woningen voor studenten zijn gerealiseerd. Dit heeft een sociale functie, maar is ook onderdeel van het brandveiligheidsconcept. De rookmelders van de woningen zijn namelijk gekoppeld aan een oproepsysteem voor de studenten. Die assisteren de bewoners in geval van nood.

Energetisch zijn er grote stappen gemaakt. Vanwege de functieverandering is “voor” echter niet zomaar met “na” te vergelijken. Aan de hand van berekeningen is aangetoond dat het daadwerkelijk om een duurzaam project gaat. Belangrijker nog is dat wij in overleg zijn gegaan met de RVO.nl en de Triodosbank. Dit vereiste een heldere en vooral ook een niet ál te technische uitleg van de ingewikkelde berekeningen.