Het effect van de glazen lamellen hebben we precies uitgerekend

Nieuwbouw Matrix VI Amsterdam

Het gebouw Matrix VI is gelegen in het Amsterdam Science Park en biedt inmiddels onderdak aan bedrijven in de sector technologie, life science en chemie. Het bevat een hoge kwaliteit aan faciliteiten voor de laboratorium- en kantoorruimtes en heeft horecafuncties en vergaderfaciliteiten op de begane grond.

In het gevelontwerp is daglichttoetreding en uitzicht gemaximaliseerd en tegelijkertijd opwarming door zoninstraling zoveel mogelijk beperkt. De borstweringen steken op de zuidgevel verder uit en functioneren hier als een luifel. Aan de oost- en westgevel zijn verticale glazen lamellen met zeefdruk aangebracht om zonbelasting te verminderen. Deze gevelopbouw kan niet zondermeer in de gangbare berekeningen voor temperatuurs-overschrijdingen worden meegenomen. MoBius consult heeft daarom de externe warmtelast bepaald met een zelf ontwikkeld rekenmodel. Hierin zijn verschillende typen en configuraties van lamellen ingevoerd om het effect op de externe warmtelast te kwantificeren. Op deze manier is voor de oost- en westgevel van het gebouw een optimale uitvoering van de lamellen bepaald met minimale warmtelast en optimaal uitzicht.

In de materiaalkeuze is duurzaamheid leidend geweest. De dichte gevelvlakken worden bekleed met thermisch gemodificeerd hout dat ongevoelig is voor rot. De technische installaties zijn uit het zicht gehouden onder een gedeeltelijk schuin sedum dak, dat regenwater buffert en bovendien het fijnstof uit de lucht filtert.

FunctieKantoor / laboratorium
GebouwvormNieuwbouw
bvo6000 m2
LocatieAmsterdam
Projectduur2010 - 2013
Oplevering2013
OpdrachtgeverAmsterdam Science Park nv
ProjectmanagerStone 22
ArchitectEctor Hoogstad Architecten
Adviseur constructieIMd
Adviseur installatietechniekDeerns R.I.
Adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheidmoBius consult