Er zijn veel goede voorbeelden

De energiezuinigste gebouwen

MoBius consult heeft voor de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland al meer dan 60 zeer energiezuinige projecten geanalyseerd. Het betreft zowel woningen, scholen als kantoren. De focus lag in deze analyse op nieuwbouw.

In Nederland zijn al vele projecten gerealiseerd met een laag energiegebruik. Een voor een zijn deze projecten tegen het licht gehouden. Er is onderzocht welke maatregelen uiteindelijk in het project zijn gerealiseerd. Al deze gegevens zijn in een database gezet die publiek toegankelijk is: Energiezuinig gebouwd | RVO.nl.

Het realiseren van energiezuinige, energieneutrale en zelfs energieproducerende gebouwen blijkt zondermeer mogelijk. Ook met maatregelen die ruimschoots in de markt beschikbaar zijn. Bij de voorbeeldprojecten blijkt wel dat een stapeling van maatregelen noodzakelijk is: een goede bouwkundige schil, effectieve ventilatie, effectieve verlichting en efficiƫnte opwekking.

Voor het realiseren van de maatregelen, zijn verschillende alternatieven beschikbaar. Hiermee kan een gebouw worden gemaakt wat heel weinig energie nodig heeft. De energie die nodig is, kan vervolgens lokaal worden opgewekt. Meestal worden hiervoor zonnepanelen geplaatst. Zo kan het volledige energiegebruik (of meer) op de locatie worden opgewekt om tot energieneutraliteit te komen.

Er is een raaportage beschikbaar voor woningen en voor scholen en kantoren.