Nieuwbouw Joint Research Centre Middelburg

15 juli 2019

In opdracht van De Blaay-Van de Bogaard wordt de advisering bouwfysica en akoestiek verzorgt voor de nieuwbouw van HZ University of Applied Sciences te Middelburg. In de nieuwbouw komt het Joint Research Centre (JRC). Het gebouw bevat met name hoogwaardige laboratoria. Daarnaast wordt een deel van het gebouw in gebruik genomen als kantoor. Bijzonder aan het gebouw zijn de state-of-the-art laboratoria, die gebruikt gaan worden voor studenten van mbo, hbo en wo. Zij kunnen daar leren samenwerken met studenten met een ander opleidingsniveau en van elkaar leren.

 

Bijzondere aandachtspunten zijn de grote glasoppervlakken in het ontwerp. Dit vereist zowel maatregelen tegen een overmaat aan zontoetreding als maatregelen om verblinding in de laboratoria en kantoren te voorkomen. Aangezien lichtwering in de laboratoria niet is toegestaan, wordt gezocht naar een optimalisatie met lichtwering aan de buitenzijde of lichtwering geïntegreerd in de beglazing. Met name de randaansluitingen vormen hierbij een uitdaging.

 

Vanuit akoestisch oogpunt vereist met name het Meetlab veel aandacht. In het Meetlab worden akoestische metingen uitgevoerd. MoBius consult adviseert over de benodigde hoge geluidisolatie (intern), hoge geluidwering van de gevel en trillingvrije vloeren, zodat overlast van trillingen als gevolg van machines wordt voorkomen.

 

Door de nieuwbouw wordt het dakterras tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw een groot deel van de dag beschaduwd. Daarnaast ontstaat door de nieuwbouw een vergroot risico op windhinder als gevolg van het Venturi-effect: het verschijnsel waarbij de luchtsnelheid toeneemt om door een vernauwing/versmalling door te gaan. In overleg met het ontwerpteam werkt moBius consult aan een optimalisering van de nieuwe stedenbouwkundige situatie.

Actueel

12 maart 2024

Energielabel A++++ voor Praktijkcollege Het Metrum

Het praktijkcollege Het Metrum in Leiden is de afgelopen jaren volledige gerenoveerd. MoBius consult is bij deze renovatie en verduurzaming betrokken geweest als integraal adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Het resultaat is een zeer duurzaam en modern schoolgebouw met energielabel A++++

25 januari 2024

Restauratie van “De Joodsche Invalide”

In samenwerking met de Gemeente Amsterdam en WDJARCHITECTEN is moBius consult als adviseur brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica, betrokken geweest bij de grootschalige restauratie van De Joodsche Invalide te Amsterdam

8 december 2023

Eerste prijs bij Bedrijfsevent ‘DEBUT’ TU Delft

Afgelopen december heeft een delegatie van moBius consult deel genomen aan DEBUT van studievereniging BouT van de TU Delft. Bij de bedrijfspresentatie is contact gelegd met enthousiaste studenten en tijdens de workshop aardbevingbestendig bouwen heeft het team van moBius consult de eerste prijs gehaald.

19 september 2023

Uitdagende hoogbouw in centrum Leiden

Op korte afstand van Leiden CS wordt een nieuwe woontoren gerealiseerd van ca 75 meter hoog. Door de grootte van het gebouw en de hoge geluidsbelasting heeft moBius consult samen met het projectteam maatwerk geleverd om een duurzaam, betaalbaar en veilig woongebouw te realiseren

9 mei 2023

Ingenieuze nieuwbouw MLA op binnen-stedelijke locatie

De duurzaamheids ambities voor de nieuwbouw van het Montessori Lyceum Amsterdam waren hoog. De binnenstedelijke locatie maakte het complex om aan alle wettelijke eisen en aanvullende wensen van de opdrachtgever te voldoen.

18 april 2023

Oproep voor ambitieuze Europese Natuurherstelwet

moBius consult ondersteunt, samen met een groot aantal andere bedrijven, de oproep aan het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie, voor een ambitieuze Europese Natuurherstelwet.

Bekijk nieuwsarchief