Transformatie van een klooster naar een levendige plek

2 maart 2023

Het gebouwencomplex van klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem is rond 1932 gebouwd. Het imposante Rijksmonument huisvestte oorspronkelijk een meisjesinternaat, een Lyceum en een kweekschool. Een deel van het complex heeft naderhand meerdere functies gekend. De laatste zusters vertrokken in 2008 en het complex is op dit moment deels in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw.

De huidige eigenaren van het Eemklooster willen een nieuwe betekenis geven aan deze bijzondere plek, door verschillende functies in het complex onder te brengen. Het gaat daarbij om (zorg)wonen, werken, recreëren en leren. Anders dan vaak gebruikelijk, wordt bij de ontwikkeling van het complex verbinding gezocht met alle betrokken partijen, om samen een visie voor het hele gebied te ontwikkelen.

MoBius consult is bij het project betrokken voor de bouwfysische, akoestische en brandveiligheidsaspecten van de renovatie van Hof D en E. In Hof D worden appartementen en bedrijfsruimten ontwikkeld. In Hof E worden met name eengezinswoningen ontwikkeld. Bijzonder aspect is het realiseren van een eigentijds kwaliteitsniveau vergelijkbaar met nieuwbouw, maar met respect voor het monumentale karakter van het gebouw. Om voldoende geluidsisolatie tussen de verschillende functies onderling te realiseren, zijn zwevende dekvloeren op de bestaande vloeren noodzakelijk. Ter plaatse van de gebouwschil is bijzondere aandacht nodig om koudebruggen en aantasting van houten balken, die in het metselwerk liggen, te voorkomen. Een prachtig project waar onze ruime ervaring met monumentale projecten een nuttige aanvulling is.

Opdrachtgever is de combinatie Plegt-Vos, ABC Vastgoed en EarthY. Als architect is ZEEP architects and urban designers uit Amersfoort betrokken.

Beeld: Fred Oosterhuis

Actueel

8 december 2023

Eerste prijs bij Bedrijfsevent ‘DEBUT’ TU Delft

Afgelopen december heeft een delegatie van moBius consult deel genomen aan DEBUT van studievereniging BouT van de TU Delft. Bij de bedrijfspresentatie is contact gelegd met enthousiaste studenten en tijdens de workshop aardbevingbestendig bouwen heeft het team van moBius consult de eerste prijs gehaald.

19 september 2023

Uitdagende hoogbouw in centrum Leiden

Op korte afstand van Leiden CS wordt een nieuwe woontoren gerealiseerd van ca 75 meter hoog. Door de grootte van het gebouw en de hoge geluidsbelasting heeft moBius consult samen met het projectteam maatwerk geleverd om een duurzaam, betaalbaar en veilig woongebouw te realiseren

9 mei 2023

Ingenieuze nieuwbouw MLA op binnen-stedelijke locatie

De duurzaamheids ambities voor de nieuwbouw van het Montessori Lyceum Amsterdam waren hoog. De binnenstedelijke locatie maakte het complex om aan alle wettelijke eisen en aanvullende wensen van de opdrachtgever te voldoen.

18 april 2023

Oproep voor ambitieuze Europese Natuurherstelwet

moBius consult ondersteunt, samen met een groot aantal andere bedrijven, de oproep aan het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie, voor een ambitieuze Europese Natuurherstelwet.

2 maart 2023

Transformatie van een klooster naar een levendige plek

Het monumentale gebouwencomplex van klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem wordt getransformeerd naar onder andere (zorg)woningen. MoBius consult is bij het project betrokken voor de bouwfysische, akoestische en brandveiligheidsaspecten van de renovatie van Hof D en Hof E.

8 februari 2023

moBius sponsort jeugdkampioen wielrennen Toinne Vriezen

Sinds vorig jaar is moBius consult via de jeugdploeg van Wielervereniging Eemland één van de sponsors van Toinne Vriezen. De jeugdploeg van Wielervereniging Eemland is in de jeugd actief op het hoogste niveau en bereidt de teamleden voor op het bestaan als profwielrenner. Toine is de zoon van Martijn Vriezen. Eén van onze collega’s brandveiligheid.

Bekijk nieuwsarchief