Transformatie van een klooster naar een levendige plek

2 maart 2023

Het gebouwencomplex van klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem is rond 1932 gebouwd. Het imposante Rijksmonument huisvestte oorspronkelijk een meisjesinternaat, een Lyceum en een kweekschool. Een deel van het complex heeft naderhand meerdere functies gekend. De laatste zusters vertrokken in 2008 en het complex is op dit moment deels in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw.

De huidige eigenaren van het Eemklooster willen een nieuwe betekenis geven aan deze bijzondere plek, door verschillende functies in het complex onder te brengen. Het gaat daarbij om (zorg)wonen, werken, recreëren en leren. Anders dan vaak gebruikelijk, wordt bij de ontwikkeling van het complex verbinding gezocht met alle betrokken partijen, om samen een visie voor het hele gebied te ontwikkelen.

MoBius consult is bij het project betrokken voor de bouwfysische, akoestische en brandveiligheidsaspecten van de renovatie van Hof D en E. In Hof D worden appartementen en bedrijfsruimten ontwikkeld. In Hof E worden met name eengezinswoningen ontwikkeld. Bijzonder aspect is het realiseren van een eigentijds kwaliteitsniveau vergelijkbaar met nieuwbouw, maar met respect voor het monumentale karakter van het gebouw. Om voldoende geluidsisolatie tussen de verschillende functies onderling te realiseren, zijn zwevende dekvloeren op de bestaande vloeren noodzakelijk. Ter plaatse van de gebouwschil is bijzondere aandacht nodig om koudebruggen en aantasting van houten balken, die in het metselwerk liggen, te voorkomen. Een prachtig project waar onze ruime ervaring met monumentale projecten een nuttige aanvulling is.

Opdrachtgever is de combinatie Plegt-Vos, ABC Vastgoed en EarthY. Als architect is ZEEP architects and urban designers uit Amersfoort betrokken.

Beeld: Fred Oosterhuis

Actueel

9 mei 2023

Ingenieuze nieuwbouw MLA op binnen-stedelijke locatie

De duurzaamheids ambities voor de nieuwbouw van het Montessori Lyceum Amsterdam waren hoog. De binnenstedelijke locatie maakte het complex om aan alle wettelijke eisen en aanvullende wensen van de opdrachtgever te voldoen.

18 april 2023

Oproep voor ambitieuze Europese Natuurherstelwet

moBius consult ondersteunt, samen met een groot aantal andere bedrijven, de oproep aan het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie, voor een ambitieuze Europese Natuurherstelwet.

2 maart 2023

Transformatie van een klooster naar een levendige plek

Het monumentale gebouwencomplex van klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem wordt getransformeerd naar onder andere (zorg)woningen. MoBius consult is bij het project betrokken voor de bouwfysische, akoestische en brandveiligheidsaspecten van de renovatie van Hof D en Hof E.

8 februari 2023

moBius sponsort jeugdkampioen wielrennen Toinne Vriezen

Sinds vorig jaar is moBius consult via de jeugdploeg van Wielervereniging Eemland één van de sponsors van Toinne Vriezen. De jeugdploeg van Wielervereniging Eemland is in de jeugd actief op het hoogste niveau en bereidt de teamleden voor op het bestaan als profwielrenner. Toine is de zoon van Martijn Vriezen. Eén van onze collega’s brandveiligheid.

22 december 2022

Een volgende stap in duurzaamheid met Cross-Laminated Timber (CLT)

In de strijd tegen klimaatverandering, is weinig tijd te verliezen. De bouw heeft een relatief grote impact op de CO2-uitstoot en moet daarom ook een wezenlijke bijdrage leveren. Dat gebeurt al lang door het steeds verder verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen, maar er moet meer gebeuren.

18 november 2022

Hotel, experience-center en appartementen Corfwater te Petten

In het glooiende duinlandschap bij Petten ligt Camping Corfwater. De komende jaren wordt de camping door het Nieuwe Strand Petten bv getransformeerd tot resort met hoogwaardige vrijstaande vakantiewoningen, appartementen, experience-center en een hotelaccommodatie. Het ontwerp van de nieuwbouw van het hotel en de hoogwaardige renovatie van het monumentale voormalige Koloniehuis hotel Corfwater, wordt gemaakt door 9graden architectuur.

Bekijk nieuwsarchief