Advisering religieus erfgoed in Rotterdam

6 april 2021

De gemeente Rotterdam zet met concreet beleid in op het behoud van waardevolle religieuze gebouwen. Hiervoor zijn vijf maatregelen omschreven in het document ‘religieuze gebouwen Rotterdam – Samen naar een Aanpak – Projectresultaten en aanbevelingen’. Eén van deze maatregelen is een experiment met betrekking tot transformatie en verduurzaming van een selectie van deze gebouwen. Als onderdeel van deze aanpak is moBius consult betrokken als adviseur voor de verduurzaming van een kerk en een synagoge.

Het kerkgebouw bestaat uit meerdere ruimten die op afwisselende momenten actief gebruikt worden door diverse organisaties. Vanwege beperkingen in de beschikbare financiële middelen is een totale en ingrijpende renovatie van het gebouw op dit moment niet haalbaar gebleken. Door ons is daarom een stapsgewijze aanpak geadviseerd, waarbij per ruimte verduurzaamd kan worden. Hierbij wordt o.a. ingestoken op maatregelen om gebruikers per ruimte de mogelijkheid te geven om de verwarming van het gebouw te regelen, zodat het onnodig verwarmen van grote delen van het gebouw, en de warmtevraag, wordt beperkt. Met deze insteek ontstaan ook compartimenten die onafhankelijk van elkaar geïsoleerd kunnen worden, met direct resultaat in energiegebruik en comfort.

De synagoge is onderdeel van een complex bestaande uit bijeenkomst-, kantoor en woonfuncties. Bouwkundig zijn deze gebouwen aan onderhoud toe en ook de installatiesystemen zijn gedateerd. Uit het onderzoek blijkt dat bij dit gebouw één integrale aanpak, met een complete planning voor de renovatie van de bouwkundige en installatietechnische delen van hele gebouw, het beste aansluit. Onderdeel van het advies is ook om de diverse gebruiksfuncties binnen het complex installatietechnisch van elkaar los te koppelen.

Actueel

2 maart 2023

Transformatie van een klooster naar een levendige plek

Het monumentale gebouwencomplex van klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem wordt getransformeerd naar onder andere (zorg)woningen. MoBius consult is bij het project betrokken voor de bouwfysische, akoestische en brandveiligheidsaspecten van de renovatie van Hof D en Hof E.

8 februari 2023

moBius sponsort jeugdkampioen wielrennen Toinne Vriezen

Sinds vorig jaar is moBius consult via de jeugdploeg van Wielervereniging Eemland één van de sponsors van Toinne Vriezen. De jeugdploeg van Wielervereniging Eemland is in de jeugd actief op het hoogste niveau en bereidt de teamleden voor op het bestaan als profwielrenner. Toine is de zoon van Martijn Vriezen. Eén van onze collega’s brandveiligheid.

22 december 2022

Een volgende stap in duurzaamheid met Cross-Laminated Timber (CLT)

In de strijd tegen klimaatverandering, is weinig tijd te verliezen. De bouw heeft een relatief grote impact op de CO2-uitstoot en moet daarom ook een wezenlijke bijdrage leveren. Dat gebeurt al lang door het steeds verder verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen, maar er moet meer gebeuren.

18 november 2022

Hotel, experience-center en appartementen Corfwater te Petten

In het glooiende duinlandschap bij Petten ligt Camping Corfwater. De komende jaren wordt de camping door het Nieuwe Strand Petten bv getransformeerd tot resort met hoogwaardige vrijstaande vakantiewoningen, appartementen, experience-center en een hotelaccommodatie. Het ontwerp van de nieuwbouw van het hotel en de hoogwaardige renovatie van het monumentale voormalige Koloniehuis hotel Corfwater, wordt gemaakt door 9graden architectuur.

6 juni 2022

Punt Sniep: groot(s) project op een ‘schiereiland’ in Diemen

Het project Punt Sniep prijkt op de elfde plaats in de imposante lijst van de Cobouw50: een lijst met de 50 grootste bouwprojecten van Nederland. MoBius consult heeft met integraal akoestisch, bouwfysische en brandtechnisch advies een belangrijke rol gespeeld om dit grootse project in te passen op dit kleine stukje schiereiland in Diemen.

5 april 2022

De Barones wordt duurzaam getransformeerd naar sociale huurwoningen

Het voormalige kantoorgebouw De Barones wordt getransformeerd naar woningen. Door moBius consult is alle advisering verzorgd op het gebied van akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid en energieprestatie.

Bekijk nieuwsarchief