Advisering religieus erfgoed in Rotterdam

6 april 2021

De gemeente Rotterdam zet met concreet beleid in op het behoud van waardevolle religieuze gebouwen. Hiervoor zijn vijf maatregelen omschreven in het document ‘religieuze gebouwen Rotterdam – Samen naar een Aanpak – Projectresultaten en aanbevelingen’. Eén van deze maatregelen is een experiment met betrekking tot transformatie en verduurzaming van een selectie van deze gebouwen. Als onderdeel van deze aanpak is moBius consult betrokken als adviseur voor de verduurzaming van een kerk en een synagoge.

Het kerkgebouw bestaat uit meerdere ruimten die op afwisselende momenten actief gebruikt worden door diverse organisaties. Vanwege beperkingen in de beschikbare financiële middelen is een totale en ingrijpende renovatie van het gebouw op dit moment niet haalbaar gebleken. Door ons is daarom een stapsgewijze aanpak geadviseerd, waarbij per ruimte verduurzaamd kan worden. Hierbij wordt o.a. ingestoken op maatregelen om gebruikers per ruimte de mogelijkheid te geven om de verwarming van het gebouw te regelen, zodat het onnodig verwarmen van grote delen van het gebouw, en de warmtevraag, wordt beperkt. Met deze insteek ontstaan ook compartimenten die onafhankelijk van elkaar geïsoleerd kunnen worden, met direct resultaat in energiegebruik en comfort.

De synagoge is onderdeel van een complex bestaande uit bijeenkomst-, kantoor en woonfuncties. Bouwkundig zijn deze gebouwen aan onderhoud toe en ook de installatiesystemen zijn gedateerd. Uit het onderzoek blijkt dat bij dit gebouw één integrale aanpak, met een complete planning voor de renovatie van de bouwkundige en installatietechnische delen van hele gebouw, het beste aansluit. Onderdeel van het advies is ook om de diverse gebruiksfuncties binnen het complex installatietechnisch van elkaar los te koppelen.

Actueel

26 januari 2022

Dr. Knippenberg-college met veel enthousiasme in gebruik genomen

Het Dr. Knippenbergcollege is met veel enthousiasme in gebruik genomen. Dankzij de goede samenwerking binnen het ontwerpteam, zijn de open structuur en de mogelijkheden voor een flexibel gebruik, gecombineerd met een goed akoestisch klimaat.

4 oktober 2021

Renovatie Holbeinhuis te Rotterdam

Het Holbeinhuis is een beeldbepalend gebouw aan de Coolsingel uit de naoorlogse periode. Voor een maximaal resultaat is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de vele belangen die spelen, zoals comfort, energieprestatie, kosten en het behoud van de karakteristieke uitstraling van het gebouw.

6 april 2021

Advisering religieus erfgoed in Rotterdam

In opdracht van gemeente Rotterdam doet moBius consult onderzoek naar de mogelijkheden om religieus vastgoed te verduurzamen. Hierbij wordt ingestoken op haalbare oplossingen die aansluiten bij het gebruik en de staat van de gebouwen, en de wensen van de gebruikers. De focus ligt in het onderzoek op het verminderen van het gebouwgebonden energiegebruik.

14 januari 2021

MoBius consult gaat 2021 goed van start

MoBius consult is het nieuwe jaar goed begonnen. Eind 2020 zijn twee talentvolle junioren gestart. Tom Elands is recent afgestudeerd aan de TU Delft en werkt vanuit de vestiging Delft. Martijn van Ballegooijen heeft zijn studie afgerond aan de TU Eindhoven en heeft de vestiging Driebergen …

16 november 2020

Nieuwbouw sportcomplex FC Lisse

MoBius consult is als adviseur betrokken bij de nieuwbouw van een nieuw sportcomplex voor FC Lisse. De gemeente Lisse en FC Lisse hebben gezamenlijk de opgave geformuleerd om een integrale accommodatie te realiseren. In deze accommodatie worden een sporthal, een clubaccommodatie van FC Lisse en een verbindingsdeel gerealiseerd

22 juli 2020

Duurzame nieuwbouw kantoor NVM

In opdracht van Heembouw is moBius consult als adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid betrokken bij de nieuwbouw van het kantoor van de branchevereniging van makelaars en taxateurs (NVM). De nieuwbouw in het Utrechtse Papendorp heeft een oppervlakte van circa 4.800 m2.

Bekijk nieuwsarchief