Onderzoek MPG bij BENG-woningen

12 juni 2018

Gisteren is Milu Klaver afgestudeerd aan de opleiding Bouwkunde van de Hogeschool Utrecht. Ze is afgestudeerd op een onderzoek naar de MPG van BENG-woningen.

Voor het afstudeeronderzoek bij moBius consult heeft Milu met gangbare bouwtechnieken MPG-waarden te realiseren zodat een 8 en een 9,5 in GPR wordt gehaald. Dat blijkt niet eenvoudig te zijn en ook niet goedkoop. Lees er meer over in het afstudeerrapport (bijlagen).

Een belangrijke conclusie van Milu is dat de MPG-methode eigenlijk niet goed omgaat met de trias ecologica. De eerste stap bij besparing is het verminderen van het totale gebruik. Bij de MPG, blijkt een grote villa echter inherent een veel lagere waarde te hebben dan een kleine rijtjeswoning. Is een villa dan duurzamer?

Actueel

20 december 2019

Haalbaarheids- studie nieuwbouw geluidsbelaste woningen

MoBius consult onderzoekt de haalbaarheid van woningbouw op een bijzondere locatie in Capelle aan den IJssel. Het project bestaat uit de nieuwbouw woningen op een geluidsbelaste locatie.

15 juli 2019

Nieuwbouw Joint Research Centre Middelburg

In Middelburg verrijst over enige tijd de nieuwbouw van de HZ University of Applied Sciences, met daarin het Joint Research Centre (JRC). De nieuwbouw bevat met name hoogwaardige laboratoria, die veel bouwfysische en akoestische randvoorwaarden aan het gebouw stellen.

7 mei 2019

Praktijkvoorbeeld gasloze renovatie Fons Vitae

Het monumentale schoolgebouw van Fons Vitae in Amsterdam, heeft medio 2017 aanzienlijke schade opgelopen als gevolg van brand. De brand had een grote impact op het functioneren van de school, maar maakte ook de ontwikkeling van een gasloos gebouw mogelijk.

26 februari 2019

Thermografie als hulpmiddel voor gasloos bouwen

Om over te kunnen stappen naar gasloze verwarming, is een zeer goede gebouwschil noodzakelijk. Thermografie blijkt daarbij een effectief hulpmiddel voor het beoordelen van de gebouwschil van zowel bestaande als nieuwe gebouwen.

20 november 2018

Duurzame renovatie monumenten

Het monumentale schoolgebouw aan de Eerste Nassaustraat in Amsterdam moet grondig worden gerenoveerd. Onderzocht is hoe de BENG-eisen benaderd kunnen worden en gasloze verwarming mogelijk is, met behoud van het monumentale karakter.

2 oktober 2018

Herbestemming De Drie Hoefijzers in Den Haag

Op initiatief van Stadsherstel Den Haag krijgt het voormalige bierdepot De Drie Hoefijzers in Den Haag een nieuwe bestemming. Het complex is vlak voor de 1e wereldoorlog gebouwd is gebruikt als opslag- en koelplaats.

Bekijk nieuwsarchief