Energieneutraal, zonder impact op de vormgeving

Nieuwbouw Studentenpaviljoen

Het Studentenpaviljoen wordt het bruisende culturele hart van wereldcampus Woudestein. Het duurzame paviljoen heeft grote flexibele ruimtes. Er is o.a. een Grand Café, een theaterzaal met foyer en een ruimte met studiewerkplekken.

Er is een hoge energieambitie gerealiseerd door een combinatie van passieve en installatietechnische en maatregelen. Zo is er drielaagsglas toegepast om onnodig energieverlies en koudeval bij de hoge gevels te voorkomen. De externe zonbelasting is beperkt door lamellen voor de beglazing. Het beperkte energiegebruik wordt gecompenseerd met 700 m2 PV-panelen op het dak.

Het gebalanceerde ventilatiesysteem houdt rekening met de verschillende gebruikers gedurende de dag. Door sturing op basis van CO2 is de luchtkwaliteit gewaarborgd en wordt de ventilatie van ongebruikte ruimten geminimaliseerd.

Klimatisering in de winter vindt plaats via vloerverwarming. Klimatisering in de zomer wordt met name gerealiseerd door spuiventilatie. Hiervoor is een inventieve oplossing bedacht, waarbij afhankelijk van de binnen- en buitencondities ramen en luiken in de gevel en in het dak en worden geopend of gesloten. Op deze wijze wordt het gebruik van actieve koeling succesvol beperkt.

Naast het realiseren van de energieambitie waren met name de akoestiek, de geluidsisolatie en de brandveiligheid van de theaterzaal aandachtspunten bij de advisering.

FunctieBijeenkomst
GebouwvormNieuwbouw
bvo2500 m2
LocatieRotterdam
Projectduur2009 - 2013
Oplevering2013
OpdrachtgeverErasmus Universiteit Rotterdam
ProjectmanagerErasmus Universiteit Rotterdam
ArchitectPowerhouse Company / De Zwartehond
Adviseur installatietechniekmoBius consult i.s.m. Adviesbureau J. van Toorenburg
Adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheidmoBius consult