Bij innovatieve materialen is onze expertise heel belangrijk

Nieuwbouw Brandweer Kazerne

De Brandweerkazerne heeft onder andere door de bijzondere gevel een energiegebruik 60% lager dan de eis. Daarnaast is ook op andere aspecten goed gepresteerd. De ambities zijn vastgelegd en gedurende het ontwerpproces gemonitoord met de GPR-methodiek. Het gebouw heeft uiteindelijk een gemiddelde GPR-score van 8.

Een belangrijk punt bij het realiseren van de energieambitie, was het beperken van de energievraag door een hoge isolatiewaarde van de gevel. De gevel is opgebouwd met 300 mm geëxpandeerd polystyreen (het Veerhuissysteem), waarvan beide zijden zijn gepleisterd met 32 mm gewapende hechtmortel. De staalconstructie bevindt zich in het polystyreen. Hierdoor zijn geen koudebruggen aanwezig en wordt een Rc-waarde van 7,0 m2K/W gerealiseerd. Er is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de afsmeerlaag, omdat deze de luchtdichting, waterkering en brandwerendheid van de gevel bepaalt. Door het ontbreken van een regulier binnen- en buitenspouwblad is met deze gevelopbouw, ook het materiaalgebruik laag.

De energievraag is verder beperkt door de toepassing van drielaagsglas, automatische buitenzonwering, warmte-koudeopslag met lagetemperatuurverwarming en hogetemperatuurkoeling en een zonneboiler. Er is een hybride CO2-gestuurd ventilatiesysteem toegepast. De slaapvertrekken hebben natuurlijke toevoer en de rest van het gebouw heeft balansventilatie. Om de CO2-emissie verder te compenseren, is in totaal 300 m2 aan PV-panelen op het dak geplaatst.

FunctieKantoor
GebouwvormNieuwbouw
bvo2000 m2
LocatieZwolle
Projectduur2009 - 2013
Oplevering2013
OpdrachtgeverGemeente Zwolle
ProjectmanagerJorritsma Bouw
ArchitectArchitectuurstudio HH
Adviseur installatietechniekmoBius consult
Adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheidmoBius consult